kost och massage

Kan det du äter påverka effekten av regelbunden massage?

Oavsett om du själv använder massagepistol dagligen eller får regelbunden massageterapi av en massör så bör du veta att det du äter får betydelse för resultatet. Vi ska ta en titt på hur din kost kan påverka effekten av massageterapi.

Få dig gott om näring

Dina muskler kräver vissa näringsämnen, såsom protein och magnesium, för att fungera korrekt. Du kan se närmre på näringsämnen och lära dig mer om detta på Livsmedelsdata.se. Att äta en kost som är rik på protein och magnesiumrik mat kan hjälpa till att säkerställa att dina muskler har de nödvändiga näringsämnena för att stödja läkningsprocessen.

Till exempel kan konsumtion av livsmedel som magert kött, fisk, nötter, frön och bladgrönt bidra till att ge de nödvändiga näringsämnena. När din kropp får den näring som den behöver då bidrar det till en bättre läkningsprocess. Då kan också massagen ge en större effekt på läkningen.

Kost som minskar inflammation

Det är inte då dumt att sätta sig in i inflammationshämmande kost. Rent allmänt kan vi säga att kost som har mycket bearbetade livsmedel, vitt socker och mättade fetter kan leda till ökad inflammation i din kropp.

Det här kan göra det svårare för dina muskler att slappna av under en massage. Å andra sidan kan kost som är rik på antiinflammatoriska livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter minska inflammation och förbättra effektiviteten av massageterapi.

frukt och grönt
Frukt och bär är mycket bra att äta för att ge kroppen antioxidanter mot inflammation

Om du tar smärtstillande medel

Om du tar 2 Alvedon och 1 Ipren ofta för att du har problem med svår smärta så kan det också påverka effekten av massage. Detta för att du kanske inte riktigt känner av behandlingen som du borde när du är under smärtstillande effekt.

Då kanske du inte märker när du egentligen borde reagera och inte massera så intensivt på ett specifikt ställe på kroppen. Visst är det skönt att få mildring av svidande brännande smärta i knä men då måste du komma ihåg att du inte känner av smärtan när det blir dags för massage!

Återfuktande insatser för dina muskler

Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för att hålla dina muskler hydrerade och böjliga vilket kan verka för att maximera fördelarna med massageterapi. När du är uttorkad kan dina muskler bli spända och mindre känsliga för massage. Det är något som skulle kunna minska behandlingens effektivitet.

Du behöver dock inte överdriva. Var bara medveten om när du gör av med mer vätska och om du äter en kost som kan verka uttorkande.

Här är 5 tecken på att du inte dricker tillräckligt mycket vatten:

Ät inte en stor måltid innan massagen

Att äta en tung måltid innan en massage kan göra det svårare för din kropp att slappna av och svara på bästa sätt på behandlingen. Detta beror på att din kropp arbetar med att smälta maten vilket kan leda bort blodflödet från dina muskler.

Det rekommenderas att äta en lätt måltid eller mellanmål före massage och att vänta minst 1-2 timmar efter en måltid innan du får massage. Detta är inte taget ur luften och är ett bra exempel på hur det du äter kan påverka effekten av regelbunden massage.

Lola massage gun

Lola Massage Gun

En styrka med Lola massage gun är att det är en lättviktig massagepicka men detta är också nackdelen. För vissa tycker att det är skönt med

Läs mer »