ont under knäskålen

Ont under knäskålen, vad är det som händer?

När vi ser på olika typer av knäskador så är en av de vanligaste den som drabbar knäskålen och omkringliggande muskler och leder. Det är väldigt vanligt att ha ont under knäskålen och även om det är obehagligt så behöver det inte innebära katastrof.

Ont under knät kan orsakas av en rad faktorer, från överanvändning och skada till underliggande medicinska tillstånd. Vi ska se lite närmre på vad som kan leda till ont under knät och vad du kan göra för att behandla smärta såväl som underliggande problem.

Innan du plockar fram en massagepistol och börjar massera är det viktigt att du har fått en korrekt diagnos så sök alltid medicinsk hjälp om du har ont eller en svidande brännande smärta i knä.

Varför gör det ont under knäskålen?

En knäskada kan leda till svår smärta både akut och sedan under läkningsperioden. Det här hänger ofta ihop med stelhet såväl som smärta i omkringliggande leder. Det är viktigt att förstå varför det gör ont i leder och muskler som finns omkring knät.

Du kan läsa mer på https://testosteron.se/ledvark om du till exempel upplever att du har ont i en muskel eller led till och från. Det kan ju till exempel vara så att du har kört hård träning och till följd av detta så har du ont under knä vilket inte direkt har med själva knät att göra.

knäskador röntgen
Med röntgen går det att se om det finns fler dolda skador i och omkring knät

Smärta under knäskålen kan orsakas av en mängd olika faktorer så det är viktigt att du tänker holistiskt för att komma fram till vad det är som har lett till ont under knäskålen.

Några vanliga orsaker inkluderar:

Överansträngning av knä

Att delta i aktiviteter med hög effekt eller repetitiva rörelser kan orsaka inflammation och smärta i knät. Så pass att du kanske måste kombinera alvedon och ipren för att klara av smärtan du upplever i och omkring ditt knä.

Skada

Ett direkt slag mot knät, ett fall där du landade på knät eller en plötslig vridning kan orsaka olika typer av knäskador som resulterar i smärta.

Dålig hållning

Dålig hållning när du står eller sitter kan sätta övertryck på knäskålen och leda till smärta. Om du har ont under knä kan detta vara något att se närmre på!

Artros

Artros är ett tillstånd som kan orsaka inflammation och smärta i knäleden. Det är ganska vanligt bland äldre personer. Här kan det vara av intresse att se på alternativa behandlingar som massage eller borax för att bli av med smärtan.

Patellofemoralt smärtsyndrom

Patellfemoralt smärtsyndrom, PFSS, är ett tillstånd som beror på en obalans i musklerna som omger knäskålen. Detta orsakar smärta och obehag och kan behandlas med övningar som just riktar sig mot musklerna omkring knät.

Det är viktigt att behandla ont under knät omgående

Smärta under knäskålen kan vara en indikation på ett underliggande problem i knäleden. Om det lämnas obehandlat kan det leda till ytterligare skador och kronisk smärta. Det är viktigt att söka läkarvård om smärtan kvarstår eller blir svår.

Behandlingsalternativ

Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för smärta under knäskålen, som till exempel:

Vila

Att vila knät och undvika aktiviteter som förvärrar smärtan kan hjälpa till att minska inflammation och främja läkning.

Is- och värmebehandling

Att applicera is eller värme på knät kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.

ont under knät ispacke
Ispacke är en vanlig form av behandling för smärta under knä

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik kan hjälpa till att stärka musklerna som omger knät. Detta kan leda till att smärtan lindras och dessutom kan det förhindra ytterligare skador.

Mediciner

Receptfria smärtstillande läkemedel, såsom ibuprofen eller alvedon, kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.

Kirurgi

I svåra fall kan operation vara nödvändig för att reparera skador på knäleden.

Förebyggande behandling är smart

Att förebygga smärta under knäskålen innebär att man vidtar åtgärder för att minska risken för skador och främja knähälsan.

Detta inkluderar:

  • Att engagera sig i aktiviteter med låg intensitet och undvika aktiviteter med hög effekt som sätter övertryck på knät. Tänk med andra ord på hur du tränar!
  • Att bibehålla rätt hållning när du står och sitter för att minska trycket på knäskålen.
  • Att använda ordentliga skor och knäskydd när du deltar i aktiviteter som kan öka risken för knäskada.
  • Att stärka musklerna som omger knät genom regelbunden träning och sjukgymnastik.

Här är några övningar för dig som har ont under knäskålen:

Lola massage gun

Lola Massage Gun

En styrka med Lola massage gun är att det är en lättviktig massagepicka men detta är också nackdelen. För vissa tycker att det är skönt med

Läs mer »