ischias

Behandling ischias blir bättre av, massage!

Ischias är ett tillstånd som kännetecknas av smärta som strålar ut längs ischiasnervens väg, som sträcker sig från nedre delen av ryggen genom höfterna och skinkorna och ner för varje ben.

Denna smärta kan variera från en mild värk till en skarp och nästan brännande känsla eller olidligt obehag. Ibland kan det kännas som ett stöt eller en elektrisk stöt. Ischias drabbar vanligtvis bara en sida av kroppen.

Ischias är en typ av ryggont som är väldigt vanligt i Sverige. Många drabbas men det kan vara svårt att veta vad som kan göras. Redan för 10 år sedan, 2014, visade en studie att man kan använda massage istället för smärtstillande vid ischias. Vi ska gå in mer på hur du kan behandla ischiasvärk med massage men först ska vi gå igenom vad som kan hjälpa när du har ont.

Vad hjälper mot ischias?

Att hantera ischias, eller sciatica som det också kallas för, kan vara en utmaning, och det särskilt om du inte vill använda smärtstillande som alvedon eller ipren. Men det finns flera strategier och behandlingsmetoder som kan lindra smärta och förbättra livskvaliteten.

Här är några punkter om vad som kan hjälpa mot ischias:

 • Fysisk aktivitet: Regelbunden motion kan stärka rygg- och bukmusklerna vilket bidrar till att avlasta trycket på ischiasnerven. Specifika övningar som är anpassade för att sträcka och stärka ryggmusklerna kan vara särskilt hjälpsamma.
 • Värme- och kylbehandlingar: Att applicera värme eller kyla på det drabbade området kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation. Värme hjälper till att öka blodcirkulationen och kan minska muskelspänningar, medan kyla kan minska inflammation och bedöva området.
 • Massage: Som tidigare nämnts kan massage hjälpa till att lindra muskelspänningar och smärta genom att förbättra blodcirkulationen och främja avslappning. Specifika massagetekniker kan riktas mot områden som påverkar ischiasnerven. Givetvis kan du massera med den bästa massagepistolen som har massagehuvuden som är lämpliga att använda.
 • Fysioterapi: En fysioterapeut kan designa ett skräddarsytt träningsprogram som fokuserar på att lindra ischias genom att förbättra flexibilitet, styrka och kroppshållning. Fysioterapi kan också inkludera andra behandlingsmetoder som TENS (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) för smärtlindring.
 • Akupunktur: Vissa människor finner lindring från ischiassmärta genom akupunktur, en traditionell kinesisk medicinmetod som involverar att sätta tunna nålar genom huden på specifika punkter på kroppen för att främja läkning och lindra smärta.
 • Antiinflammatoriska läkemedel: Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan hjälpa till att minska inflammation och smärta associerad med ischias. Det är viktigt att använda dessa läkemedel enligt läkares anvisningar för att undvika biverkningar.
 • Ergonomiska justeringar: Att göra justeringar i hur du sitter, står och lyfter kan hjälpa till att minska stressen på ryggen och ischiasnerven. Ergonomiska möbler och hjälpmedel kan också vara till hjälp.
 • Vila och återhämtning: Även om det är viktigt att hålla sig aktiv kan vila också vara nödvändigt. Detta särskilt under akut ischiassmärta. Att vila kan hjälpa till att minska inflammation och ge nerven en chans att återhämta sig.

sciatica

Att kombinera flera av dessa metoder kan ofta ge den bästa lindringen. Det är dock viktigt att konsultera en läkare eller en specialist för att få en korrekt diagnos och en behandlingsplan som är anpassad efter dina specifika behov och hälsotillstånd.

Mer om behandling av ischias med massage

Massageterapi har blivit alltmer erkänd som en gångbar metod för att hantera och lindra ischiassymptom. Genom olika tekniker syftar massage till att minska spänningar i musklerna som omger ischiasnerven, förbättra blodcirkulationen till de drabbade områdena och främja kroppens naturliga läkningsprocesser.

Vi ska få igenom och utforska effektiviteten av massage vid behandling av ischias och vi kommer att hänvisa till vetenskapliga studier och expertutlåtanden för att ge en heltäckande översikt.

Mekanismen bakom massageterapi för ischias

Massageterapi kan behandla de bakomliggande orsakerna till ischias, såsom muskelspänningar eller spasmer, diskbråck och inflammation. Tekniker som djupvävnadsmassage, triggerpunktsterapi och klassisk svensk massage används ofta. Dessa metoder syftar till att slappna av piriformis-muskeln, minska inflammation och lindra smärta.

En studie publicerad i “Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics” fann att patienter som upplever ischiassymptom visade betydande förbättringar efter att ha fått massageterapi. Behandlingen fokuserade på att minska muskelspasmer, förbättra rörelseomfånget och minska smärtintensiteten, vilket tyder på att massage kan vara en effektiv icke-farmakologisk behandling för ischias.

Typer av massage för ischias:

Djup vävnadsmassage

Denna teknik fokuserar på de djupa lagren av muskelvävnader, som syftar till att bryta ned sammanväxningar och öka muskelflexibiliteten vilket kan lindra trycket på ischiasnerven.

ischiasvärk
Nå hela vägen in till den brännande punkten med djupvävnadsmassage

Triggerpunktsterapi

Triggerpunktsterapi riktar sig mot specifika punkter i muskelvävnaden som tros vara källan till smärta. Genom att trycka på dessa punkter kan terapin minska muskelspänningar och lindra smärta. Detta kan du göra med en massagepistol som Flowgun men det är viktigt att du vet hur du ska hantera massagen på rätt sätt för att inte överdriva.

Svensk massage

Svensk massage är känd för sina milda slag och knådande rörelser som syftar till att främja avslappning och öka blodcirkulationen. Detta kan hjälpa till att minska muskeltätheten och förbättra rörligheten hos personer som lider av ischias.

Kliniska bevis

En systematisk översikt i “Clinical Journal of Pain” analyserade flera studier om icke-invasiva behandlingar för ischias. Den drog slutsatsen att massageterapi, bland andra behandlingar, avsevärt kan minska smärta och förbättra funktionen hos individer med ischias vilket betonar dess potential som ett kompletterande behandlingsalternativ.

En annan studie som lyfts fram i “Pain Medicine” undersökte fördelarna med massage vid kronisk smärtbehandling, inklusive ischias. Resultaten antydde att regelbundna massagesessioner kan leda till betydande förbättringar av smärta, ångest och hälsorelaterad livskvalitet för patienter med ischias.

Överväganden och slutsatser

Även om massageterapi har visat sig lovande vid behandling av ischias, är det viktigt att närma sig denna behandlingsmetod som en del av en omfattande vårdplan, som kan inkludera sjukgymnastik, träning och, i vissa fall, medicinsk intervention. Individer som är intresserade av att utöva massagebehandling för ischias bör rådgöra med sjukvårdspersonal för att säkerställa att det är ett lämpligt behandlingsalternativ för deras specifika tillstånd.

Dessutom är det avgörande att hitta en skicklig och erfaren massageterapeut som förstår ischias och dess bakomliggande orsaker. En skräddarsydd massageplan som adresserar individuella behov och symtom kan avsevärt förbättra behandlingens effektivitet.

Sammanfattningsvis kan vi säga att massagen erbjuder en potentiell väg för lindring och återhämtning för individer som lider av ischias, med många studier som stöder dess fördelar. När forskningen fortsätter att utvecklas förblir massageterapi en värdefull kompletterande behandling, som förespråkar ett holistiskt tillvägagångssätt för att hantera ischiassmärta och förbättra det allmänna välbefinnandet.

5 frågor och svar om ischias

Fråga 1: Kan ischias orsaka fotdomningar?

Svar: Ja, ischias kan orsaka fotdomningar samt pirrande och svaghet i benet, foten och tårna. Detta beror på att ischiasnerven, som är den längsta nerven i kroppen, påverkas och kan leda till dessa symtom längs dess bana ner till foten.

Fråga 2: Hur snabbt kan ischias smärta förbättras med behandling?

Svar: Förbättringstakten av ischias smärta kan variera stort mellan olika individer. Vissa kan känna avsevärd lättnad inom några dagar till veckor med rätt behandling, såsom fysioterapi, medicinering eller hemövningar, medan andra kan behöva längre tid, speciellt om smärtan beror på mer komplicerade orsaker som en diskbråck.

Fråga 3: Är ischias och ryggsmärta samma sak?

Svar: Nej, ischias och ryggsmärta är inte samma sak, även om de ofta kan förekomma tillsammans. Ischias refererar specifikt till smärta som strålar längs ischiasnerven från nedre delen av ryggen genom höfterna och skinkorna och ner i benen. Ryggsmärta kan däremot ha många olika orsaker och behöver inte nödvändigtvis involvera ischiasnerven.

Fråga 4: Kan ischias påverka båda benen samtidigt?

Svar: Ischias påverkar oftast bara en sida av kroppen. Det är dock möjligt, men mindre vanligt, att ischias påverkar båda benen samtidigt. Detta kan inträffa om det finns nervkompression eller skador på båda sidor av ryggraden som påverkar ischiasnerven på båda sidor.

Fråga 5: Vilken typ av läkare behandlar ischias?

Svar: Ischias kan behandlas av flera olika typer av hälsovårdspersonal. Allmänläkare eller husläkare kan erbjuda initial diagnos och behandlingsrekommendationer. För vidare specialiserad vård kan patienter remitteras till en neurolog för nervrelaterade tillstånd, en ortoped för skelett- och muskelrelaterade orsaker, eller en fysioterapeut för rehabilitering och smärtlindring. I vissa fall kan även en kiropraktor eller en osteopat vara till hjälp.

5 spännande fakta om ischias

 1. Ischias kan ibland utlösas av piriformissyndromet: Piriformissyndromet uppstår när piriformismuskeln i skinkan irriterar eller klämmer på ischiasnerven. Detta syndrom kan ge symtom mycket lika de vid traditionell ischias, men orsaken är annorlunda och ofta mer komplicerad att diagnostisera. Här handlar det om värk i sätesmuskler.
 2. Kallt väder kan förvärra ischias: Många patienter rapporterar en förvärring av sina ischiassymtom under kallare väderförhållanden. Detta kan bero på att kyla leder till en sammandragning av muskler, vilket potentiellt kan öka trycket på ischiasnerven.

  Kallt väder kan försvåra ischias
 3. Historiskt behandlades ischias med lugnande örter och varma bad: Innan modern medicin utvecklades användes ofta örtmedicin och varma bad för att lindra smärta och obehag orsakat av ischias. Dessa metoder syftade till att främja avslappning och öka blodflödet till de drabbade områdena.
 4. Ischias kan påverka gravida kvinnor på grund av fostertryck: Under graviditet kan en ökande belastning och tryck på bäckenet och ryggraden leda till ischias. Intressant nog kan symtomen för vissa kvinnor avta direkt efter förlossningen när trycket på ischiasnerven minskar.
 5. Ischias var känd redan under antiken: Redan antikens läkare som Hippokrates beskrev symtom och behandlingar relaterade till ischias. De gamla grekerna och romarna använde en blandning av fysiska övningar, massage (!) och växtbaserade preparat för att hantera denna åkomma vilket visar på dess långa historia inom medicinen.
Lola massage gun

Lola Massage Gun

En styrka med Lola massage gun är att det är en lättviktig massagepicka men detta är också nackdelen. För vissa tycker att det är skönt med

Läs mer »